Статии

АЛСТРОМЕРИЯ | ПРИЯТЕЛСТВОТО СИ ИМА ЦВЕТЕ

Чудите се кое е най-подходящото цвете за добър приятел? Със сигурност ще направите точния избор, ако се доверите на алстромерията.

Тя е известна още с името Перуанска лилия, което подсказва и нейния произход. Наречена е Алстромерия в чест на холандския ботаник барон Клас фон Алстромер, който пренася семената от Южна Америка през 1753 година.

От безупречно бяло, нежно розово или цвят сьомга, до дълбока магента, ярко червено или наситено жълто алстромерията е незаменимо допълнение към разнообразни цветни аранжировки и букети. Нейните елегантни лилиевообразни венчелистчета се съчетават перфектно с по-големи и драматични цветове като роза, божур, лале и гербер, като задържа вниманието върху себе си.

Алстромерията стои разкошно и самостоятелно в букет, за разлика от много други цветя, които се нуждаят от другарче за контраст. Защото, докато цветовете на алстромерията привличат цялото внимание, нейните листа дават плътност и цвят на букета. Именно спираловидният модел на растеж на алстромерията и листата й, обърнати към слънцето, са символ на обрати, завои и силни взаимоотношения. Алстромерията се добавя често към булчински букети като символ на силната връзка и семейна хармония. Подходящ подарък е за 30-годишнина от сватбата в знак на обич и преданост към партньора. Известна още като цветето на приятелството, перуанската лилия символизира здраве, просперитет и щастие. Освен чудесен избор за приятел, деликатната природа да алстромерията я прави и предпочитан избор за деня на майката.

Характерно за нея е, че цветовете нямат аромат и това ги прави добър вариант за тези, които проявяват алергия към цветен прашец. А за всички останали можете да комбинирате алстромерията с роза, фрезия, хризантема или друго нежно цвете в красива аранжировка или букет. Цветът на алстромерията е издръжлив и траен, стига да спазвате някои основни правила: пазете я от пряка слънчева светлина, прекомерна топлина и течение. Подрязвайте стеблата и освежавайте ежедневно водата във вазата. Така вашият букет може да запази свежестта и красотата в продължение на 2 – 3 седмици. И още нещо важно – по време на своето узряване плодовете и зеленчуците отделят етилен. Ето защо е нужно да държите далеч от тях цветовете на алстромерията, които са чувствителни към този газ.

И ако сте се убедили в преимуществата на алстромерията, можете да разгледате някои предложения за букетиаранжировки и цветя в кутия, с които да зарадвате вашите любими хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *