Статии

БОНСАЙ – ИЗКУСТВО В САКСИЯ

Със сигурност сте се захласвали по изяществото и формите на бонсай – красиви миниатюри на дървета в саксия. Навярно грижите за тях ви се струват истинско предизвикателство. Със сигурност има тънкости и техники за овладяване. Затова можете да започнете с отглеждането на оформен бонсай и след като добиете опит и увереност да пристъпите към висшия пилотаж „направи си сам“. Ето и няколко основни съвета относно грижите за вашето мини дръвче:

 

Избор на място

За да определите най-подходящото място за отглеждане на Вашия бонсай, трябва да знаете какъв вид дърво е и дали е вътрешно или външно растение. Ако се грижите за хвойна, бор или смърч, то те трябва да бъдат отглеждани на открито по подобие на своите големи събратя. Външни бонсаи са също и някои широколистни дървета като клен и гинко, чиито листа търпят промени в различните сезони. Вътрешните бонсаи обикновено са субтропични видове, които се нуждаят от постоянни температури през цялата година. Те включват нефритни растения и фикусови дръвчета. Ако знаете вида на Вашата миниатюра, то лесно можете да изберете най-подходящото място за нея. Всички представители без изключение не трябва да се поставят в близост до отопляеми уреди или на течение. Обичат слънчева светлина и влажност.

Поливане

Най-честата причина за неуспех в отглеждането на бонсай е нередовното поливане, което води до пресушаване на почвата и изсъхване на растението. Честотата на поливане зависи както от вида и размера на растението, така и от самата почва, в която е засадено. Понякога може да се наложи да поливате вашия бонсай ежедневно, като основната цел е да наситите добре кореновата система с вода. Поливайте, докато водата не започне да изтича през дренажните отвори на саксията. За целта е нужно да осигурите подложен съд, в който да се оттича излишната вода. Преполиването също може да навреди на вашето растение. Най-честите симптомите са  пожълтяване на листата и изсъхване на малки клонки от растението. Задържането на вода в кореновата система ограничава достъпа на кислород и забавя нейния растеж. А това от своя страна е пагубно за самото растение. Ето защо, трябва внимателно да подбирате вида почва, която да има добри дренажни свойства и същевременно да осигурява влажност за растението. За да сте сигурни, че напоявате правилно, проверявайте всеки ден влажността на почвата и поливайте веднага, след като тя изсъхне.

Подрязване

Подрязването е от съществено значение за правилното отглеждане на бонсай и за поддържането на компактна форма. Има два основни типа подрязване: подрязване по поддръжката и структурно подрязване. Тук ще разгледаме първия тип, който е от изключителна важност за ежедневната поддръжка на вашето мини-дръвче. То  включва навременното отстраняване на млади клони и листа, които излизат извън формата на основната корона на растението. По този начин се подобрява достъпа на светлина до основните клони, което спомага за уплътняване на короната и постигане на оптимална и компактна форма. Подрязвайте всеки път, когато забележите нов растеж извън желаната форма на вашето дръвче. Ако отглеждате цъфтящ бонсай, подрязвайте напролет, за да засилите цъфтежа през предстоящата година.

Присаждане

Присаждането има ключово значение за добрия външен вид на вашия бонсай. Чрез него се постига баланс между кореновата система и короната на растението, като отстраняването на излишните корени спомага за пренасочването на повече хранителни вещества към клоните и листната маса на растението. Правете го на всеки 2 до 5 години в зависимост от това колко бързо расте вашето мини дръвче.

Не отлагайте своя избор на мини-дръвче, защото то ще ви донесе много радост и красота у дома. А ако имате нужда от помощ, свържете се с нас. Ние не само ще ви помогнем в избора на растение, а ще ви дадем и полезни насоки за неговото отглеждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *