Статии

ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

На прага на зимата сме и е време да се погрижим за стайните растения у дома. И ако забелязвате жълтеникави петна и изсъхнали върхове на листата, то вашите любимци се опитват да ви кажат нещо важно.

 

Голяма част от саксийните растения са топлолюбиви и това се определя от техния тропически произход. Палми, папрати и филодендрони – всички те не обичат студеното време, повече и от нас самите. Ето защо, трябва да полагаме специални грижи за тях през зимния сезон, който се отличава с големи температурни колебания и по-сух въздух, а слънчевите лъчи са истинска рядкост. Как можем да помогнем на растенията у дома да се адаптират към зимните условия без това да повлияе негативно върху тях? Нашата основна задача е да осигурим подходящите температура, влажност, светлина и поливане, съобразени с техните нужди през този период.

Температура 

През деня повечето растения предпочитат температура между 18 и 22 градуса, като нощно време тя може да падне с 4 – 6 градуса. За да запазите растенията в този диапазон, не ги поставяйте близо до входни врати или прохладни прозорци. Някои растения може дори да се наложи да бъдат преместени на по-топло място особено в студените нощи, но не и в близост до източници на топлина, като печка, камина или радиатор. Директната топлина и течението ще доведат до пожълтяване и окапване на листата.

Влажност 

Стайните растения са влаголюбиви и най-подходящата влажност за тяхното отглеждане е 40 – 50%. Отопляването на нашите домове през зимата води до изсушаване на въздуха и стойностите на влажността са далеч от оптималните за отглеждането на растения. Можем да се справим с този проблем по няколко начина: редовно опръсквайте с вода листата на растенията с помощта на пулверизатор. Помислете и за закупуването на овлажнител – той ще осигури постоянно овлажняване на въздуха, който вие и растенията вдишвате ежедневно. Вашите бели дробове ще са ви много благодарни! Изпитан метод е и поставянето на съд с вода върху отоплителен уред, което позволява изпарението на течността и повишаване на влажността. Разбира се, трябва да внимаваме за опасност от пожар.

 

Светлина

 

Силата на слънчевите лъчи през зимата значително намалява и може да се наложи да преместите някои от вашите растения на по-слънчев прозорец. Подходящи за целта са прозорците с източно и южно изложение. Трябва да сте много внимателни при отглеждането на цветя на вашата остъклена тераса, където големите температурни разлики могат да навредят на цветята през зимата. Също така не забравяйте от време на време да завъртате вашите стайни растения, които имат способността да гледат към светлината. Така ще ги предпазите от деформиране и изкривяване на стъблата. Не пропускайте да почиствате листата от прах – така ще им помогнете да улавят по-лесно светлината и ще ги предпазите от болести. Ако отглеждате цъфтящи стайни растения като бегония или африкански виолетки, помислете за допълване на естествената светлина с флуоресцентно осветление.

 

Поливане 

Тъй като растенията не се развиват активно през зимата, те имат по-малко нужда от вода. Именно прекомерното поливане е причината нашите стайни растения да не оцеляват дълго в домашни условия. Вместо да спазвате стриктен график, адаптирайте навиците си за поливане спрямо нуждите на растенията. Някои от тях се нуждаят от постоянно влажна почва; други – от почва, която изсъхва между отделните поливания. Най-сигурният начин е да оставите горният слой почва да изсъхне, преди да поливате отново. Редовно изхвърляйте излишната вода, която се задържа в чинийката под саксията, за да предпазите вашето цвете от изгниване на корените. Не е нужно да торите растенията през зимата, когато е сезонът на покой за тях. Започнете това през пролетта,когато дните са по-дълги и слънцето е по-силно.

 

Ако следвате тези основни насоки в грижите за вашите стайни растения, то те ще преживеят успешно най-трудния за тях сезон – зимата. И ще ви се отблагодарят за грижите със своята естествена красота и свежест през цялата година!

 

Ако имате въпроси, свързани с отглеждането на вашите стайни растения или желаете да намерите подходящо растение за вашия дом, свържете се с нас и флорист от екипа ни ще ви съдейства с полезни насоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *