Статии

ЕЗИКЪТ НА РОЗИТЕ

Все още в плен на емоциите от празника на любовта и виното няма как да не обърнем специално внимание на царицата на цветята – розата.Тя несъмнено е един от най-запомнящите се представители на цветното царство и е способна да разруши всякакви прегради към сърцата на любимите хора.

Навярно ви се случвало да се запитате какъв букет да изберете за предстоящия повод. Спрели сте се на чудна аранжировка от рози, но се колебаете в избора на цвят. Ако познавате вкусовите предпочитания на празнуващия е лесно. Но понякога трябва сами да вземете решение. Ето защо е полезно да познаваме символиката на цвета на розите, за да не се окаже, че подаваме греши сигнали и в крайна сметка да останем неразбрани. Не че има писани закони за това, но е добре да заложим на сигурно.

Белият цвят роза, както при повечето представители на цветята символизира чистота, невинност и младост. Но не онази бурна и непостоянна младост, а младата всеотдайна любов и лоялност. Ето защо бялата роза е предпочитано цвете за булчински букети и сватбена украса.

На пръв поглед ще кажете, че няма голяма разлика между кремава и бяла роза, но кремавият цвят зарежда розата със съвсем друг смисъл – чар, грация и съвършенство. Тя е чудесен подарък за близък човек, на когото държите изключително много, но не и в романтичен аспект.

Ако пък искате да зарадвате приятел, който има нужда от малка доза късмет и увереност, то със сигурност жълтият цвят ще помогне за това. Като символ на истинско приятелство, топлина и обич, той е способен да внесе ведро настроение и радост на всеки от нас.

Розата с цвят праскова е идеален подарък за човек, на когото искате да засвидетелствате благодарност след приключването на успешна бизнес сделка или ползотворна съвместна работа. Като символ на искреност и скромност, тя е подходящ подарък за близък човек, в знак на съчувствие и приятелска подкрепа.

Може би се чудите какво е значението на розовия цвят? На първо място той символизира женственост, елегантност и сладост. Но в зависимост от наситеността на цвета, можете да вложите и друг смисъл. Наситените розови нюанси отново може да се изтълкува като благодарност и признателност, а по-светлите – нежност, радост и благодат. Ако пък сте в плен на нечие очарование и красота, то няма да сгрешите, ако заложите на бляскавото и мистично послание на пепел от рози или лавандула.

И за десерт да се насладим на силата на класическата червена роза. Тя е всепризнат символ на любов, романтика и страст. Ако искате да кажете на някого „Обичам те“, заложете на нея и всичко ще е кристално ясно. А с тъмночервената роза покажете на партньора своята обич, уважение и отдаденост в бъдещите ви отношения.

Вече можете спокойно и уверено да направите най-добрия избор и да си спестите чуденето в цветарския магазин. Но ако понякога шестото ви чувство не е съгласно с общоприетите стандарти, просто му се доверете. Защото красотата и великолепието на розата не могат да бъдат поставяни в рамки, подчинени на символиката на цветовете. А ето и няколко предложения за букетикошнициаранжировки и цветя в кутия, в които главна героиня е красивата роза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *