Статии

КАК ДА СЪХРАНИМ КРАСОТАТА И СВЕЖЕСТТА НА ЛЮБИМИЯ БУКЕТ?

Обичаме да подаряваме и получаваме цветя като красив жест между любими хора. С разнообразието от цветове и форми, те ни даряват с неповторима красота и естествена свежест. A чудният им аромат и пъстрота успяват да ни доближат до природата и да усетим магическата сила на нейните творения – цветята.

 

Как обаче да съхраним това усещане за по-дълго? Често бързаме да поставим свежите цветя във вода, след което забравяме за тях. Но вече откъснати, те се нуждаят от специални грижи, за да запазят своята красота за по-дълго време.

Ето и основните стъпки, които е добре да спазвате, ако искате вашия букет да внася свежест и настроение у дома или в офиса за по-дълго време:

1. Подрежете стъблата

Преди да поставите цветята във ваза задължително подрежете стъблата с около един сантиметър под ъгъл от 45 градуса. По този начин ще осигурите техния по-добър достъп до водата във вазата. Не забравяйте да повтаряте подрязването през два – три дни или всеки път, когато подменяте водата.

2. Почистете излишните листа и повехнали цветове

Задължително отстранете излишните листа по стеблата, които биха попаднали под нивото на водата. С това ще запазите водата чиста и бистра за по-дълго време. Ако тя помътнее и усещате неприятна миризма, това е сигурен знак за развитието на бактерии, които ще навредят на вашите цветя. За да запазите за по-дълго време здравите цветове, премахвайте своевременно повехналите венчелистчета и листа.

3. Избор на ваза

Съобразете се с големината на букета и изберете ваза с подходящо гърло. Стеблата трябва да стоят свободно и да не се притискат силно едно в друго. Не се притеснявайте да скъсявате дръжките, ако сте решили да аранжирате в ниска ваза или купа. Важно е обаче използваният съд да е абсолютно чист. Дори само наличието на прах би влошило качеството на водата, а оттам и трайността на Вашите цветя. Затова при нужда измийте старателно съда с гореща вода преди да ги поставите в него.

4. Вода

Както ние, така и цветята обичат прясна и чиста вода. Ето защо е нужно да сменяте водата във вазата на всеки 2 дни, като по този начин ще се радвате по-дълго на цветята в нея. Можете да използвате питейна вода от чешмата със стайна температура, като е препоръчително тя да е филтрирана. При смяна на водата е добре да измивате вазата с гореща вода, което ще предотврати развитието на гнилостни бактерии.

5. Избор на място

Подобно на саксийните растения, рязаният цвят обича прохладни и светли помещения, като не трябва да се излага на директна слънчева светлина, течение или близо до отоплителни уреди. Дори и купата с плодове трябва да е далеч от вашите цветя във ваза!

Ще се съгласите,че цветята са носител на прекрасни спомени и споделени моменти, но защо да не се радваме на красотата им за по-дълго! Просто ги дарявайте с грижи и любов, като спазвате тези пет лесни стъпки.

А тук можете да разгледате готови предложения за букети, с които да зарадвате любими хора. Или просто заповядайте при нас да изберете най-свежите цветя за вашата ваза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *