Статии

ЛАЛЕ ЛИ СИ, ЗЮМБЮЛ ЛИ СИ?

Пролетта наближава, а с нея разцъфва и изобилието от багри и аромати на луковичните цветя. Красотата им е пословична и неслучайно е възпята в песни и стихове.

 

Напролет отбелязваме едни от най-красивите и светли празници, в които цветята са обичан и желан подарък – Баба Марта, Деня на жената, Свети Валентин и Цветница. Какво по-приятно от това да получим красив букет с пъстроцветни лалета или аранжировка от луковични цветя!

Днес ще обърнем по-специално внимание на едни от най-разпространените и обичани представители на луковичните растения – лале и зюмбюл, и това какви грижи е добре да полагаме в зависимост от начина им на отглеждане – във ваза или засадени в саксия или сандъче?

Грижи за рязан цвят

Първото важно условие е да подберете подходящата ваза. За лалетата тя трябва да е поне наполовина на тяхната височина и да позволява свободното им подреждане в нея. Не е добра идея да притискате цветята едно в друго, защото така увреждате листната им маса. Зюмбюлите пък трябва да потопите в около десет сантиметра хладка прясна вода, като изберете достатъчно висока ваза, която да ги поддържа изправени. Те, както и лалетата, имат склонност да се накланят встрани по време на цъфтенето и подходящата ваза ги предпазва от повреждане.

След като се приберете у дома, подрежете внимателно стеблата под ъгъл от четиридесет и пет градуса и потопете цветята в прясна студена вода. Не излагайте лалетата и зюмбюлите на пряка слънчева светлина или пък в близост до източници на топлина, защото това ще ускори техния цъфтеж и ще скъси живота им. Избягвайте да комбинирате лалета и нарциси в една ваза, защото нарцисът отделя вещество, което пречи на лалето. А зюмбюлът е добре да престои една нощ самостоятелно преди да се аранжира с други цветя.

Осигурявайте винаги свежа вода за Вашите луковични цветя, като ви съветваме да я подменяте ежедневно с прясна. Това ще предотврати развитието на бактерии във водата и ще удължи живота на Вашите цветя.

Грижи в саксия

Засадените луковични растения изискват повече грижи, но пък за сметка на това се отблагодаряват с красотата си за по-дълго време. Ето и някои полезни съвети, които ще ви помогнат в отглеждането на Вашите луковици в саксия:

За да се радвате на красотата на лалето и зюмбюла през ранната пролет, трябва да засадите луковиците още през есента, като дълбочината на засаждане трябва да е съобразена с големината на самата луковица.

Не е късно да започнете и сега, като закупите засадени луковици от любимия цветарски магазин, които можете да присадите в подходяща саксия или сандъче. Подберете не много дълбок съд с дренаж и почва, които ще позволят правилното разпределение на водата и оттичане на излишното количество. Осигурете достатъчно светлина и поливайте редовно, но не много обилно. Не след дълго Вашите пролетни луковици ще разцъфнат и в продължение на няколко седмици ще Ви радват с красотата си. Когато прецъфтят, можете да ги пресеете в градината или в по-голямо сандъче, за да ги запазите до следващата година.

Ако Ви е завладяло пролетното настроение и нямате търпение да внесете у дома красота и свежест с любимото пролетно цвете, или пък сте решили да направите оригинален подарък на любим човек, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще Ви помогнем да направите най-добрия избор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *