Статии

ОРХИДЕЯ l ВЕЛИКОЛЕПИЕ И МИСТИКА

Да започнем от името й – орхидея. Звучи загадъчно и уникално! Но питали ли сте се някога какво означава?

Името й произлиза от гръцката дума „orkhis”, която в буквален превод означава „тестиси“. Приликата на част от кореновата система на растението с мъжката анатомия, е описана от древногръцкия ботаник Теофрастос, който дава и името на орхидеите.

В контекста на произхода на думата „орхидея“, това цвете се асоциира с плодородие, жизнена енергия и сексуалност. Благодарение на своята елегантна осанка и магичен рисунък, орхидеята се е превърнала в символ на любов, женственост и съвършенство.

Символичен заряд носят и различните цветове: бели орхидеи за невинност, чистота и елегантност; розови – за женственост, благодат и радост; жълти – за приятелство и ново начало; пурпурни – за възхищение и в знак на уважение към близък човек.

А ароматът на орхидеята е наистина завладяващ и един от най-разпространените за направата на парфюми и в ароматерапията. Дори добре познатият на всички ни ванилов екстракт в сладкарството се добива от растение от семейството на орхидеята.

Техният екзотичен външен вид, деликатна красота и богато разнообразие от цветове и форми ги прави едни от най-предпочитаните цветя за подарък. Ако искате да оставите трайно впечатление за празника, то идеалният избор за това е орхидеята. Със своята елегантност и скрита символика, тя е истинско попадение като саксийно растение или рязан цвят в букети и аранжировки.

Най-разпространена за отглеждане в домашни условия е Орхидея фаленопсис. Тя е силен коз в колекцията на всеки начинаещ градинар, който е привлечен от екзотиката и неповторимостта на орхидеите. Отглежда се сравнително лесно, а същевременно се отблагодарява с богати и кичести цветове, с дълъг цъфтеж. Други представители на орхидеите, които най-често се използват за направата на букети и цветни аранжировки, са Дендробиум, Цимбидиум и Ванда.

Какво трябва да знаете относно грижите за вашата орхидея, за да можете дълго да се радвате на красотата й?

На първо място, не забравяйте, че корените на орхидеята, са най-важният орган, който гарантира правилното развитие на вашето растение. В природата орхидеята съществува благодарение на способността да се прикрепя посредством кореновата система за стеблата на други растения. Ето защо в домашни условия тя трябва да се засади в специален субстрат, който е въздухопропусклив и същевременно осигурява достъпа на вода. Подходящи за целта са борова кора, корк и торф в съотношение, зависещо от честотата на поливане на вашата орхидея.

Друго важно условие за правилното отглеждане на орхидеи у дома е изборът на съд. Заложете на бяла или прозрачна саксия, изработена от пластмаса или стъкло. Защо ли? Тези цветове и материали няма да позволят прегряване на корените от слънчевата светлина и ще гарантират лесното пресаждане на растението. Задължително е наличието на отвори в саксията, които да осигуряват вентилация на кореновата система и да предпазват корените от задържане на вода.

Орхидеята е истински приятел на светлината, стига да не е подложена на директните слънчеви лъчи през лятото. Оптималните за нея температури са от 20 до 25 градуса и това я прави подходяща за отглеждане при стайни условия. Нуждае се от редовно овлажняване на листата и цветовете и умерено поливане. Между отделните поливания трябва да се дава възможност на корените да просъхнат. Основната грешка, която допускаме е да поливаме на принципа на „Колкото повече, толкова повече“. Това всъщност причинява изгниване на корените и вреди на вашето растение.

Ако сте привлечени от мистичната осанка на орхидеята, просто се свържете с нас и флорист от екипа ни ще ви помогне да изберете вашата орхидея.

А на финала, можете да разгледате няколко интересни предложения за букетикошници и аранжировки, в които орхидеята е главната героиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *