Статии

СУХИ ЦВЕТЯ | ПАЗИТЕЛИ НА СПОМЕНИ

Понякога цветята означават много повече от красив жест. Ярък пример за това е сватбеният букет, събрал в едно силна символика и прекрасни спомени. Започвайки да пиша този материал, в съзнанието ми изникна спомена за моя сватбен ден. Питате се защо? Подсети ме моя булчински букет, който грижливо пазя вече повече от 11 години!

 

Със своята нежна природа и естествена красота, цветята са истинско богатство и наслада за очите. Но веднъж откъснати, техният жизнен път е предопределен. Как да удължим този момент и да направим от любимите си цветя красива аранжировка?

Не е нужно да разполагате със скъпи крафтинг материали, за да превърнете свежите цветя в ефектна суха декорация преди да започнат да повяхват. Просто се заредете с търпение и следвайте основните стъпки на сушене. Съществуват няколко техники за сушене и тук ще се спрем на най-популярните от тях.

Хербаризиране в книга

Сигурно си спомняте за часовете в училище, когато събирахме листа в парка. Изучавахме тяхната анатомия, а после ги изсушавахме в книга. Това е един от най-популярните и бързи методи за сушене на цветя в плоска форма. Подберете подходящи цветя и внимателно ги поставете между страниците на дебела книга. Можете да използвате и допълнителни листове хартия, които да попиват отделената влага по време на сушенето, но не забравяйте да ги подменяте при нужда. Оформете цветовете по начин, по който искате да изглеждат, защото веднъж изсъхнали, цветята стават изключително крехки и не позволяват да бъдат променяни. Затворете внимателно книгата, а отгоре притиснете с допълнителна тежест. Резултатът ще е налице след 1 -4 седмици, в зависимост от плътността на цветята. Можете да изсушите само венчелистчета, цветове на стебло или разнообразни листа. А от готовите сухи цветя да сътворите картина в рамка, красив медальон или картичка с персонализирано послание за любим човек. А защо не и ръчно изработен разделител за книга? Нуждаете се единствено от картон и лепило, за да претворите естествената красота на цветята в практичен и ефектен предмет.


Естествено сушене

Ако искате да съхраните за дълго красив букет, е нужно просто да го окачите да виси на проветриво място, което е защитено от пряка слънчева светлина. За целта можете да използвате и ваза с малко вода на дъното, която ще се изпари, а междувременно цветята ще започнат да се сушат. Само за няколко седмици венчелистчетата ще започнат да изсъхват и да се свиват и любимият букет ще се превърне в чудна винтидж аранжировка за вашия дом. Изберете подходящ съд, в който да го поставите като декорация за маса или ефектно допълнение за някоя лавица на домашната библиотека.

Съществуват безброй начини да вплетете красотата на изсушените цветя в интериора на вашия дом. Можете да измайсторите цветен венец, който да внесе неповторим стил и оригиналност или пък собственоръчно да направите стилна аранжировка с помощта на пиафлора или суха гъба в подходящ съд. Друго предложение е да аранжирате композиция от ароматни свещи със сухи венчелистчета. А защо пък да не ги използвате като цветни конфети за вашия празник!


Сушене в силикагел и микровълнова фурна

Ако не ви се чака в продължение на няколко седмици, можете да изсушите цветята и в микровълнова фурна. Изрежете дръжките близо до цветовете, почистете венчелистчетата и ги поставете в съд, дъното на който предварително сте покрили със силикагел. Посипете цветята отгоре с гела и сложете в микровълновата за 2 – 3 минути. След това изчакайте гелът да изстине напълно и извадете цветята от него. Почистете ги внимателно от остатъците и можете да ги ползвате за вашите декоративни творения. Ако не разполагате с микровълнова фурна, можете просто да оставите цветовете покрити със силикагел, като процесът на сушене ще отнеме около седмица.

И така, ако все още се чудите какво да правите с букетите от изминалия празник, не се колебайте и започвайте да сушите. Защото красотата на сухите цветя заслужава нашето търпение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *