Статии

ТОП 10 РАСТЕНИЯ ЗА ОФИСА

Вчера направих кратка справка в Google за това какъв процент от живота си прекарваме в офиса. Останах изключително разочарована от резултатите! Но все пак има нещо положително – че можем да превърнем работното място в уютно и приветливо кътче! Един от най-бързите и лесни начини е като си изберем подходящите стайни растения.

Какви са ползите от растенията в офиса ни?

Можем да изброим със сигурност поне пет предимства:

Намаляване на стреса – Нашите офис пространства просто ще изглеждат по-добре в присъствието на растения. Особено, ако са цветни и релаксиращи. Това ще ни даде възможност да възприемаме по-спокойно обкръжаващата ни среда и да се чувстваме по-комфортно, което от своя страна намалява стреса.

По-добра производителност и концентрация – Многобройни научни изследвания доказват, че служителите са по-концентрирани и удовлетворени от своята работа, когато са заобиколени от живи растения. Точно така – заради намаления въглероден двуокис във въздуха! Това естествено води до увеличение на производителността и емоционалната ангажираност на работното място.

По-чист въздух в помещенията – Ако във вашето работно пространство въведете принципа 1 растение на 3 служители, то това ще ви гарантира намаляване на въглеродния двуокис с 50% и по-малко бактерии и прах иначе вдишван от колегите ви.

По-малко болести, свързани със средата около нас –  Способността на стайните растения да пречистват въздуха от токсични вещества като амоняк, формалдехид, трихлоретилен, ксилен, толуен, бензол и други бензени. Доказано е, че въздухът в затворени помещения е от 2 до 10 пъти по-замърсен от този навън. Това се дължи на наличието на множество синтетични материали, които се използват за направата на мебели, предмети, настилки и т.н. Присъствието на растения в затворени помещения намалява емисиите на тези вещества и подобрява качеството на въздуха.

По-добър вид на офис-средата ни – Сигурно ще се съгласите, че растенията правят офисите едно по-красиво място. В много случаи това влияе пряко и върху вашата корпоративна идентичност. Ако компанията ви се посещава от потенциални и настоящи клиенти, ако организирате работни срещи, ако правите презентации или други активности, то растенията са задължителна част от обстановката, с която ще накарате посетителите ви да се чувстват комфортно в едно приятно място.

Трудно ли е отглеждането?
Повечето от вас вероятно имат известен опит в отглеждането им и в този момент си мислят, че това не е лесна задача. Има и такива, които прехвърлят в ума си всички цветя, които са уморили, вървейки по трънливия път на любителя-градинар. Защо се случва това? Най-често причината е, че изборът ни за стайно растение се подчинява на нашите лични предпочитания, а не на специфичните нужди на самото растение.
Когато избираме нашето офис растение, на първо място трябва да се съобразим с необходимостта от светлина и влага за неговите нужди! За офиса ни са подходящи растения, които могат да виреят и при ограничени количества слънчева светлина. Това са тези видове, които обикновено в природата се срещат в ниските етажи на субтропическите и тропическите гори. Покрити от гъста растителност, те са развили богата зелена листна маса, която им помага да виреят в условия на ограничен достъп на светлина. Друго важно условие за правилното развитие на стайното растение е влажността на въздуха и честотата на поливане, които отново трябва да се съобразят с нуждите на конкретния вид.
Кои са подходящите растения за нашия офис? Нарекли сме ги Топ 10, но вие може да откриете и други представители, които да допълнят списъка. Най-важното е да подчините избора си на техните специфични нужди, за да можете да се радвате по-дълго на красотата им.

И така, най-добрите 10 за офиса ви:

1. Арека, Кокосова палма /Dypsis lutescens/

Една от най-разпространените палми за отглеждане в стайни условия. Обича топли и светли места, без директна слънчева светлина. Ако листата започнат да прогарят, преместете растението на по-неосветено място. Нуждае се от постоянно влажна почва, примесена с пясък за дренаж. При поливане водата трябва да е със стайна температура, а листата се нуждаят от редовно опръскване.

Pothos plant 2. Дяволски бръшлян /Epipremnum aureum/

Като характерен представител на бръшляните, епипремнумът се отличава с дълго стебло, подходящо за отглеждане във висяща кошница. Обича топлината и добре осветените помещения. Има нужда от подрязване и редовно поливане, но почвата трябва да изсъхне преди следващото поливане. Вирее при различни светлинни условия, но слабата светлина може да отнеме от богатата му окраска.

Legend

Philodendron 3. Сърцевиден филодендрон /Philodendron scandens/

Филодендронът не е взискателен към светлината, като единствено не трябва да се поставя на южни прозорци. Поливайте с вода със стайна температура редовно, но умерено. През зимата се полива по-рядко. Листата се опръскат редовно през летните месеци, както и в топли и сухи помещение през зимата.

Legend

Rubber plant 4. Фикус Еластика /Ficus elastica/

Лесно за отглеждане растение с едри, тъмнозелени листа. Полива се редовно, но умерено. Задължително изчакайте почвата да изсъхне преди следващото поливане, за да не загният корените на растението. Листата се нуждаят от опръскване с вода и редовно забърсване от прах, за да фотосентизират правилно. Светлолюбиво растение, което ще се чувства прекрасно до прозорец с източно или западно изложение.

Legend

Spider plant  

 

5. Хлорофитум, Зелена лилия /Chlorophytum comosum/

Изключително непретенциозно растение по отношение на светлината – може да вирее както на сенчести места, така и в добре осветени помещения. Полива се редовно и умерено, но ако е на по-топло хлорофитумът ще има нужда от повече вода.

 

Legend

 

 

Peace Lily 6. Спатифилум, Лилия за мира /Spathiphyllum/

Интериорно растение с красиви, извити бели цветове и тъмнозелени лъскави листа. Спатифилумът изисква топлина и влажен въздух, не понася добре течението. Местоположението му може да бъде от светло, но защитено от преки слънчеви лъчи, до полусенчесто. Полива се редовно, като през лятото почвата трябва да е умерено влажна. Периодично се пръска с вода.

Legend

Dracaena 7. Драцена Маргината /Dracaena marginata/

Изключително издръжливо растение, което наричат още драконово дърво. През топлите месеци се полива умерено, а зимата значително по-рядко. Обича светли и полусенчести помещения, не се препоръчва отглеждането на директна слънчева светлина и течение.

Legend

Life tree 8. Дърво на живота /Crassula ovata/

Лесно за отглеждане многогодишно растение с дебели листа с лек червеникав оттенък. Поливайте го умерено, а през зимата по-рядко. Обича светли и слънчеви помещения, но за да запазите листата наситенозелени, не дръжте растението на пряка и ярка слънчева светлина.

Legend

Paprat 9. Папрат Нефролепис /Nephrolepis/

Нефролеписът обича добре осветените места, но не и директната слънчева светлина и течение. Нуждае се от обилно поливане без да има задържане на вода в почвата, но да остава влажна до следващото поливане. Листата трябва да се опръскват с вода редовно.

Legend

English ivy 10. Английски бръшлян / Hedera helix/

Най-популярният представител от семейството на бръшляните, за който са характерни листа с няколко дяла. Обича прохладни и светли помещения, като директната слънчева светлина през лятото не е за предпочитане. Има нужда от често поливане и влажна почва през лятото, а през зимата може да намалите честотата. Листата трябва да се пръскат редовно, особено ако въздухът в стаята е топъл и сух.

Legend

Разгледайте и други предложения за стайни растения и задайте Вашите въпроси тук

 

LegendLegendLegend

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *