Статии

ЦВЕТНА КОЛЕДА | КАК ДА УЛОВИМ ПРАЗНИЧНИЯ ДУХ В САКСИЯ

Наближава декември и е време да помислим за празничната украса. А досещате ли се как можем лесно и неусетно да пренесем коледния дух у дома?

 

За това природата се е погрижила да ни е цветно и празнично насред зимата с огнената поинсетия, известна на всички ни като коледна звезда. С яркочервените си багри в разгара на зимата, тя носи силна празнична символика и често е сравнявана с Витлеемската звезда. Именно наситените и дълготрайни цветове правят поинсетията ефектно допълнение към домашния декор както по време на празниците, така и след тях.

За разлика от повечето цъфтящи растения ярките и наситени цветове на коледната звезда са характерни за листата й, разположени в горния край. Самите цветове са малки и растат незабележимо в центъра на всяка листна купчинка. Поинсетията обича утринните лъчи на слънцето. Ето защо можете да я отглеждате на източен или южен прозорец, като внимавате листата й да не се докосват до студените стъкла. Почвата в саксията трябва да е леко влажна и да не позволявате да изсъхне напълно. Затова поливайте редовно, но не прекалявайте с количеството вода. Ако това се случи, задължително повдигнете саксията да се отцеди и отстранете излишната вода от чинийката. Важно е да съобразите поливането с условията на отглеждане на вашата коледна звезда – температура и влажност на въздуха. Например ако температурата на отглеждане е по-висока от оптималните 18 – 21 градуса, а влажността е по-ниска, това означава, че ще трябва да поливате по-често своето растение, за да постигнете оптимални условия за отглеждането му. През нощта поинсетията обича по-прохладни и тъмни помещения. Температурата обаче не трябва да пада под 15 градуса, защото това би довело до гниене на корените на вашата коледна звезда.

Ноември е месецът, когато коледната звезда цъфти и листата й се сдобиват с характерния яркочервен цвят. За да се случи това, в продължение на близо два месеца поинсетията ежедневно има нужда от тъмнина в продължение на 12 – 14 часа. Ето защо, от края септември трябва да подготвите вашето растение, като от ранния следобед до следващата сутрин осигурите пълна тъмнина и температура от 14 до 16 градуса.

Аналогични са и условията на цъфтеж и отглеждане за още един представител на саксийните растения – коледния кактус. С тази разлика, че периодът на формиране на цветове при него продължава от 4 до 6 седмици.

Друг представител на саксийните растения, с който лесно можете да си създадете коледно настроение е ардизията. Със своите лъскави тъмнозелени листа и яркочервени плодчета, тя се превръща в перфектната декорация за вашия дом. Нещо повече, през лятото е отрупана с ароматни бели цветове, които са изключително трайни и в продължение на няколко месеца ще радват окото ви. Плодовете на ардизията зреят непосредствено преди коледа и издържат почти то следващия цъфтеж на растението. Отглежда се сравнително лесно, като обича слънчевата светлина и по-прохладни помещения. Нуждае се от умерено поливане и редовно опръскване на листа с вода през лятото. През зимата трябва да поливате растението по-пестеливо, а торенето започва напролет.

Ето и нашите предложения за саксийни растения, които ще внесат уют и празнична атмосфера.

Ако искате да заложите на естествената украса у дома и се чудите как да го постигнете, не се колебайте и се свържете с нас за съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *