Статии

ЦВЕТНА КОЛЕДА 2 | АМАРИЛИС – ЗВЕЗДЕН БЛЯСЪК И ОБАЯНИЕ

Наближава Коледа и неусетно ни завладяват празнични емоции. И в продължение на темата от изминалата седмица, искам да Ви представя още едно красиво цвете на зимата – обаятелния амарилис.

 

А защо на зимата ли? Това е сезонът, когато амарилисът цъфти и разгръща цялото величие и красота на своите цветове. Най-често окраската му е в бяло и червено, но можете да срещнете и представители в розово, оранжево, жълто и лила.

Познат е на света като амарилис, но истинското му наименование е хипеаструм, което в превод от гръцки означава „рицарска звезда“. Сигурно се досещате, че името му е свързано със звездовидната формата на неговите цветове. Въпреки че през деветнадесети век родът на хипеаструма се отделя от рода амарилис, до ден днешен неговите представители остават популярни с това име.

Произхожда от тропическите региони на Южна Америка, като представителите му наброяват около 90 вида. Отличава се с тъмнозелени лентовидни листа и кухо стъбло. Съцветията на амарилиса са едри и фуниеобразни, като в зависимост от големината на луковицата броят им варира от 2 до 6 на стъбло. Венчелистчета му са сякаш покрити с кадифе, което в комбинация с богатите цветове и пищна форма, превръща амарилиса в символ на решителност, красота и любов. Символизира успеха и това го прави чудесен подарък, за да покажете уважение към постиженията на някого. А ако искате да спечелите сърцето на любим човек и да го накарате да се почувства специален, амарилисът е вашият съюзник за това. Можете да го срещнете в красив букет и аранжировка, самостоятелно или в комбинация с други цветя. А защо не поднесен в кошница или като саксийно растение, което ще внесе блясък и уют във всеки дом.

Отглеждането на амарилис у дома е наистина приятно занимание. Обича топлината и светлината, а перфектното за него място е югоизточен прозорец, където цветовете ще са защитени от силните слънчеви лъчи денем. Преди засаждането на луковицата, е добре да потопите корените във вода за няколко часа, за да стимулирате растежа й. След това не забравяйте да осигурите температура в порядъка на 20 градуса, защото именно топлината събужда луковицата за цъфтеж. Поливането започва при появата на листата, като трябва да го правите 1 -2 седмично. Не прекалявайте с водата – това би унищожило вашето растение. За да не загният корените, поливайте през чинийката на саксията. Първите цветове се появяват 7-8 седмици след засаждането на луковицата.

И ако на Коледа искате да се радвате на великолепието на Вашия амарилис , то трябва вече да сте го засадили. Ако ли пък не, винаги можете да се сдобиете с растение непосредствено преди да разцъфне. Вплетете въображението си в избора на подходяща саксия, която да допълни интериора във Вашия дом и да внесе настроение и пъстрота насред зимата.

Ако сте се убедили в качествата на амарилиса и обичате естествената празнична украса у дома, не се колебайте да се свържете с нас. Флорист от екипа ни ще отговори на всички Ваши въпроси, за да направите най-добрия избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *