Статии

ЦВЕТНА КОЛЕДА 3 | КОЛЕДНИЧЕ – НЕЖНО ОБАЯНИЕ

Традиции и вярвания съпътстват приготовленията за предстоящите коледни празници. Вече сме готови с украсата у дома и тече трескава подготовка за перфектната коледна трапеза. А дали в суматохата не пропускаме един от символите на празничния дух в саксия, който често е засенчен от величествената осанка на коледната звезда?

 

Разбира се, говорим за коледничето, което разцъфва в навечерието на празника, разкривайки ни пъстротата и нежността на своите цветове. Решили сме този път да му обърнем специално внимание и да поговорим за грижите, от които се нуждае. Ето и основните насоки, които трябва да следваме при неговото отглеждане, за да се радваме на красивите му цветове на Коледа.

Избор на саксия

Най-важното условие при избора на саксия е тя да притежава дренажни отвори, които ще позволят оттичане на излишната вода при поливане. Не трябва да е прекалено голяма, а съобразена с размера на самото растение. На дъното й е добре да поставите ситни камъни или чакъл, за да предпазите растението от задържане на вода в корените, а оттам и тяхното гниене.

Условия на отглеждане

Коледничето обича светлина, но не и директните слънчеви лъчи. Най-подходящото място за него са източен или северен прозорец, където ще сте спокойни, че то получава нужното количество светлина. Ако прозорецът е с южно или западно изложение, е добре да защитите вашето растение от директните лъчи посредством завеса. Най-подходящата температура за отглеждане е 18 – 20 градуса, а влажността е добре да не пада под 50%. Избягвайте да поставяте коледничето в близост до източници на топлина или на течение.

Поливане

Със своите кактусоподобна листна маса, коледничето наподобява представителите на пустинните кактуси. За разлика от тях обаче неговото естествено местообитание са тропическите гори на Бразилия и това определя и по-голямата му нужда от вода. Ако почвата изсъхне напълно, то може да загуби своите цветни пъпки още преди да разцъфнат. Ето защо проверявайте с пръсти горния слой на почвата често. Ако той е подсъхнал, това е сигурен знак, че е време за поливане. Но не прекалявайте с водата, защото прекомерното поливане би довело до появата на петна по листата и тяхното окапване. Нуждата от вода зависи и от сезонът. През лятото коледничето се полива по-често, а наесен поливането е пестеливо. При отглеждане в домашни условия честотата на поливане варира от веднъж седмично до всеки 2-3 дни, съобразявайки се с температурата и влажността в помещението. През топлите месеци, опръсквайте листата с вода посредством пулверизатор.

Цъфтене

Ако искате вашето коледниче да разцъфне за Коледа, от края на септември – началото на октомври преместете саксията на светло и прохладно място при температура 10-12 градуса. От средата на октомври растението ежедневно се нуждае от поне 12 часа тъмнина, за да се стимулира образуването на пъпки. Ноември е месецът, когато Вашето коледниче има оскъдна нужда от вода. След появата на пъпки поливането се възобновява. Често при идеални грижи пъпките окапват преждевременно. За да се предпазите от това е важно да не местите саксията през този период.

Коледничето не е претенциозно растение и ако спазвате тези съвети, то ще ви се отблагодари с красиви и нежни цветове навръх Коледа. За да ни е още по празнично и вълшебно!

Ако имате въпроси относно отглеждането му у дома, не се колебайте и се свържете с нас. Флорист от екипа ни ще отговори на Вашите въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *